Blauwe bessen

Heerlijke blauwe bessen voor in de pannenkoeken of yoghurt, maar niet alleen heerlijk ook nog eens gezond. De blauwe bes bevat een hoge dosis aan anti-oxidanten. Daarom kan de blauwe bes helpen o.a. hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en zowel psychische als lichamelijke ouderdomsverschijnselen te voorkomen.

Categorie:

Beschrijving

De blauwe bes wordt vaak verward met de bosbes, maar dit is helaas niet dezelfde vrucht. De struiken van de blauwe bessen kunnen tot zeker twee meter hoog worden. Wij hebben op ons bedrijf één blauwe bes perceel die in de kas staat. Hiervan wordt het meerendeel geoogst voor de veiling. Het buiten perceel van deblauwe bessen is bijna een hectare groot.

De blauwe bes bloeit in trossen en de bloemen hebben een witcrème tot roze van kleur. De bloei is in de eerste helft van mei, maar door deze vroege bloei kan er nachtvorstschade optreden. Door dat het buitenperceel beschut staat hebben wij hier doorgaans weinig last van. Met extreem koude temperaturen nemen wij maatregelen om de schade te overzien. Hoewel de blauwe bes zichzelf bestuift, leidt kruisbestuiving tot meer en grotere vruchten. De blauwe bes wordt bestoven door hommels en de honingbij op ons bedrijf.

In de volksmond worden de blauwe bessen ook wel bosbessen genoemd. De blauwe bessen zijn eigenlijk veredelde bosbessen. De blauwe bessen zijn over het algemeen groter en bevatten meer vocht en zijn vaak iets zoeter van smaak. De echte bosbessen zijn nog maar op enkele plaatsen te vinden en groeien in bosrijk gebied.

De blauwe bes is oorspronkelijk afkomstig uit het noordoosten van de Verenigde Staten. De mens heeft de blauwe bes veredeld door selectie en kruising. Wij hebben verschillende soorten en daarom zit er ook verschil in smaak en tijd oogsttijd.

Blauwe bessen zijn gezond

Dit kleine besje bevat namelijk anthocyaan, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft. Deze stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten. De kleurstof kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping (voornamelijk ophoping van cholesterol) in de bloedvaten wordt verminderd. Hierdoor wordt de doorbloeding van de bloedvaten beter.

Voedingswaarden van de zwarte bessen

Energetische waarde 316 KJ
Eiwit 0,6 g
Suikers 14 g
Vet 0,2 g
Vezels 6,6 g
Vitamine A 0,02 mg
Vitamine B1 0,02 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine B6 0,06 mg
Vitamine B11 11 ug
Vitamine B12 0 mg
Vitamine C 12 mg
Natrium 4 mg
Kalium 60 mg
Calcium 12 mg
Fosfor 16 mg
Ijzer 2,5 mg
Magnesium 5 mg