rode_bessen_20110727

Rode bessen

Een sierlijke vrucht die mooi op de verjaardagstaart staat. De Rode bes is een wat zure vrucht die veel verwerkt wordt in sappen en siropen. Het kan bijvoorbeeld verwerkt worden tot een rode bessen saus die heerlijk over griesmeel of ijs gegoten kan worden.

Categorie:

Productbeschrijving

Op ons bedrijf telen wij meerdere soorten rode bessen. De verschillende soorten hebben andere tijden van bloei en vruchtontwikkeling. Hierdoor kunnen wij langer genieten van deze rode bessen.

De rode bessen zijn vroeg in het seizoen rijp om geplukt te worden. Rond mei zijn de eerste rode bessen rijp om geplukt te worden.

Net als de zwarte bessen hebben de rode bessen een unieke iets wat zure smaak. Bij ons op het bedrijf staan de rode bessen onder plastickappen die ervoor zorgen dat de vruchten minder rot gevoelig zijn. Dit zorgt ervoor dat de bessen langer aan de struik kunnen blijven hangen en dus het suikerniveau hoger brengt dan wanneer de struik niet beschermt staat.

Maar de rode bessen worden vaak verwerkt met suiker tot een saus of siroop voor over de pudding of ijs. Rode bessen groeien aan steeltjes waar vaak meer dan 10 besjes aan zitten. De rode bessen struiken stonden vroeger vaak in de achtertuin, maar tegenwoordig zien we dat deze struik meer en meer verdwijnt.

Zijn rode bessen gezond?

De voedingswaren liggen dicht bij die van de zwarte bes en daarom behoord ook de rode bes tot een bijzonder besje. De rode bes zou  koortsreducerend, eetlustopwekkend, bloedstelpend en het vergroot de neiging om afvalstoffen uit te zweten. Een klein rood besje met een bijzondere werking.

Voedingswaarde rode bessen

 

Energetische waarde 213 KJ
Eiwit 1,1 g
Suikers 6,0 g
Vet 0,1 g
Vezels 7,9 g
Vitamine A 0 mg
Vitamine B1 0,07 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine B6 0,07 mg
Vitamine B11 10 ug
Vitamine B12 0 mg
Vitamine C 10 mg
Natrium 1 mg
Kalium 238 mg
Calcium 29 mg
Fosfor 27 mg
Ijzer 1 mg
Magnesium 12 mg