Zwarte bessen

Door de unieke kruidachtige smaak valt de zwarte bes niet bij iedere fruitliefhebber in de smaak, maar waarschijnlijk heeft iedereen ze wel eens verwerkt in Cassis of Dubbeldrank geproefd.

Bij ons op het bedrijf hebben wij zoon vier rijen zwarte bessen staan waar in het begin van het fruitseizoen (begin mei) geplukt kan worden. Heerlijk voor in de yoghurt of om eigen gemaakte jam van te maken.

Categorie:

Beschrijving

Misschien herinner je de struiken bij je ouders tuin of staan ze nog steeds in de moestuin. De struik doet het namelijk uitstekend op natte en voedselrijke grond. Daar hebben we in Nederland natuurlijk genoeg van.

Bloei zwarte bessen

De bloei van de zwarte bessen is vrij vroeg. Wij houden daarom de grond onder de struiken open en goed nat. Het open en goed nat houden zorgt voor een dampwerking die tijdens nachtvorst ervoor zorgt dat wanneer de zwarte bessen struiken in de bloei staan er minder schade ontstaat.

Wanneer de zwarte bessen in de bloei staan is het vaak nog fris en zullen bijen minder snel vliegen voor de bestuiving van de bloemen. Het is daarom ook van geluk te spreken dat de zwarte bessen zelfbestuivend zijn.

Superfruit

In de media wordt er over de zwarte bes soms wel gesproken over een superfruit. Door de grote hoeveelheid antioxidanten geeft de vrucht iets unieks en hoeft het niet van exotische oorden te komen.

Voedingswaarden van de zwarte bessen

 

Energetische waarde 200 KJ
Eiwit 1,2 g
Suikers 7,0 g
Vet 0,2 g
Vezels 3,5 g
Vitamine A 0,12 mg
Vitamine B1 0,03 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,05 mg
Vitamine B11 8 ug
Vitamine B12 0 mg
Vitamine C 150 mg
Natrium 5 mg
Kalium 190 mg
Calcium 45 mg
Fosfor 30 mg
Ijzer 0,9 mg
Magnesium 15 mg